7 Things to Know About Cinnamon Teal

Small duck, red eyes, wetlands Canada to Argentina. Summer high elevations, winter Southwest, Mexico.

birdzilla.com

Chestnut-color plumage, red eye, blue wing patch bordered by white, green. Slightly larger than female.

birdzilla.com

Breeding Male

Smaller than male, mottled brown with buff, dark red eye, plain face, dull blue wing patch.

birdzilla.com

Female

Juvenile Cinnamon Teal resembles adult female but paler. Hatches in 3 weeks, relies on mother for almost 50 days.

birdzilla.com

Juvenile

Prefers marshes with emergent vegetation. Nesting in grassy spots near wetlands in arid, high-elevation areas.

birdzilla.com

Habitat

Cinnamon Teal dabbles in wetlands, foraging with flock. Morning active, feeds on seeds, insects, and mollusks. Prefers shallow water, estuaries.

birdzilla.com

Diet

Male Cinnamon Teals squabble for territory, form flocks in off-season. Vulnerable to predators, shy due to hunting.

birdzilla.com

Behavior

Cinnamon Teals in Canada, USA, Mexico, Andes, Argentina. Migrate to California, southwestern USA, and Mexico.

birdzilla.com

Range (and seasonal changes)Diet

Lined Circle
Arrow

Swipe Up To  Learn More

BirdZilla